Procesul de apreciere al monedei nationale fata de cea europeana a continuat si ieri, de la inceputul anului leul castigand circa 2,5%.
"Nivelul ridicat al dobanzilor la o zi si o saptamana, precum si expectativa creata de o posibila majorare de catre BNR a dobanzii de politica monetara, de la 7,50% la 8 sau chiar 8,50%, au determinat bancile comerciale sa vanda valuta si sa cumpere lei, comenta evolutia pietei un dealer bancar. De asemenea, la nivelul intrarilor la casele de schimb, bancare sau particulare, se observa o majorare, ceea ce constituie o alta sursa de apreciere pentru leu". In aceste conditii cursul monedei unice a coborat ieri de la 3,6002 la 3,5875 lei, procesul de apreciere al leului putand continua si zilele urmatoare.
La randul sau dolarul nu a putut beneficia de evolutia paritatii sale fata de euro, cursul sau mediu coborand de la 3,0008 la 2,9903 lei. Pe pietele internationale paritatea euro/dolar a continuat sa fluctueze in jurul pragului de 1,20 dolari, ea evoluand in ecartul 1,1964 - 1,1988 dolari.
Usoara scadere a monedei europene s-a datorat faptului ca productia industriala germana a scazut in decembrie cu 0,5%, in timp ce comenzile industriale au pierdut 1,6%. Analistii continua sa creada ca euro va scadea in perioada imediat urmatoare, datorita diferentialului dintre dobanzile americane si cea europeana. Pe London Bullion Market, pretul unciei de aur a inregistrat ieri dimineata o usoara scadere, coborand de la 569,75 dolari, luni seara, la 568,25 dolari.
Procesul de apreciere al monedei nationale fata de cea europeana a continuat si ieri, de la inceputul anului leul castigand circa 2,5%.
"Nivelul ridicat al dobanzilor la o zi si o saptamana, precum si expectativa creata de o posibila majorare de catre BNR a dobanzii de politica monetara, de la 7,50% la 8 sau chiar 8,50%, au determinat bancile comerciale sa