Desi exista deja doua proiecte - unul aflat deja in Parlament, iar celalalt aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti - autoritatile locale din regiunile care ar urma sa faca parte din ZMB habar nu au "cu ce se mananca proiectul"
Autoritatile administrative din Capitala, Ilfov si Calarasi nu sunt pregatite sa abordeze eficient si coerent crearea Zonei Metropolitane Bucuresti (ZMB), potrivit studiului "Zona Metropolitana Bucuresti - o provocare pentru administratia publica", realizat de asociatia Alma-Ro si Institutul pentru Politici Publice (IPP).
Potrivit Elizei Teodorescu, directorul executiv al Asociatiei Alma-Ro si coordonator al studiului, proiectul, care s-a derulat in perioada martie-decembrie 2005, a fost finantat cu 24.000 dolari de Institutul pentru o Societate Deschisa din Budapesta.
Concluziile studiului au fost prezentate intr-un raport pe care asociatia Alma-Ro il va trimite autoritatilor locale implicate in crearea ZMB.
"Este nevoie de constructii institutionale bine definite legislativ si organizatoric pentru ca un proiect de dimensiunile spatiale si economice ca cel al Zonei Metropolitane Bucuresti sa poata fi aplicat. Cercetarile au aratat ca se impune cresterea gradului de constientizare a autoritatilor implicate in procesul decizional pentru acest proiect. Desi ZM functioneaza informal, la nivel institutional nu exista o abordare coerenta a problemei si comunicare intre factorii de decizie, iar cetatenii nu cunosc beneficiile pe care o astfel de structura le-ar putea oferi", a afirmat Eliza Teodorescu.
Grupul tinta al studiulu a fost reprezentat de autoritatile publice locale din Bucuresti, Ilfov si Calarasi. Potrivit documentului, administratia locala a Capitalei nu s-a corelat cu administratiile localitatilor invecinate in proiecte de dezvoltare comune si se mentine o lipsa de comunicare l