Administratia locala din Romania este in continuare corupta, iar faptele de coruptie sunt recunoscute de oamenii de afaceri, dar si de functionarii publici, se arata intr-un raport prezentat ieri de Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ). "Inca avem de-a face cu fapte de coruptie si, mai mult, putem spune ca o parte dintre functionari s-au obisnuit cu aceasta stare de lucruri, daca ne luam dupa faptul ca multi sustin ca inca primesc «micile atentii»", a declarat Georgiana Iorgulescu, unul dintre liderii CRJ.
Mici atentii "pentru binele afacerii"
Pentru a studia fenomenul coruptiei la nivelul administratiei locale, reprezentantii CRJ au realizat cercetari in perioada 15-30 noiembrie 2005, in patru orase mari din Romania - Cluj, Bacau, Galati si Targu Jiu - intervievand un numar egal de oameni de afaceri si functionari publici de nivel mediu din fiecare oras. "Interesant este ca oamenii de afaceri au sustinut ca dau mita. Mai mult, au spus ca s-au obisnuit cu aceasta situatie, fiind in interesul lor, pentru binele afacerii lor. Functionarii insa au spus ca stiu ca se ia mita, insa personal nu recurg la aceasta practica. Au spus doar ca primesc mici atentii", a mai afirmat Iorgulescu. "Mica coruptie pare a fi devenit legitima. Nici pentru functionar, nici pentru omul de afaceri nu mai este perceputa ca o problema, a devenit un gest reflex si de «bun simt»", a spus Radu Nicolae, manager de proiect in cadrul organizatiei. "In opinia oamenilor de afaceri si a functionarilor publici, licitatiile publice, autorizatiile si licentele sunt domeniile cele mai afectate de coruptie", a spus Iorgulescu.
Scopul studiului a fost sa descopere mecanismele prin care se manifesta coruptia si nu masurarea amplorii fenomenului, iar realizatorii au refuzat sa emita procente sau o estimare cantitativa in acest sens. "Nu putem spune ca toata administratia este c