Reprezentantii oamenilor de afaceri din Romania propun aplicarea unei cote reduse de TVA pentru energia termica livrata populatiei, masura care nu este in dezacord cu prevederile europene in domeniu, se arata intr-un comunicat al Asciatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera ca modul democratic si transparent in care au loc la nivelul Uniunii Europene negocieri atat de sensibile pentru bugetul comunitar, cum sunt cele legate de nivelul cotei de TVA reprezinta un exemplu pentru autoritatile romanesti, in primul rand pentru reprezentantii Ministerului de Finante, care ar trebui sa initieze si sa sustina dezbateri publice pe teme legate de fiscalitate, se arata intr-un comunicat de presa al asociatiei.
Totodata, oamenii de afaceri solicita, din nou, reducerea cotei de TVA aplicata in sectorul de constructii, de la 19% la 5%, apreciind ca o astfel de masura va stimula cresterea accentuata a sectorului constructiilor si, implicit a productiei autohtone a materialelor de constructii.
Polonia, ca exemplu
"Credem ca, alaturi de integrarea europeana, aplicarea constanta si de catre toate autoritatile guvernamentale a procedurilor europene de dezbatere publica a unor teme de interes major pentru mediul de afaceri sau populatie reprezinta dovada cea mai credibila a respectului institutiilor publice romanesti fata de valorile majore europene", se mai arata in comunicat. AOAR urmareste cu interes dezbaterile ce au loc la nivelul membrilor UE, referitoare la reglementarea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA).
In acest sens, asociatia apreciaza succesul inregistrat de reprezentantii Poloniei, a caror opozitie documentata si ferma, a determinat autoritatile europene sa accepte prelungirea, pana in anul 2010, a dreptului tarilor membre de a stabili cote reduse de TVA pentru unel