Un cablu electric submarin va conecta sistemele energetice ale Romaniei si Turciei pana in 2009, a anuntat ieri Stelian Gal, directorul general al Transelectrica, care va fi partenera omoloagei sale turce TEIAS in acest proiect. "Proiectele similare indica un cost de circa 300 de milioane de euro, inclusiv cele doua statii de la punctele terminus Constanta si Pasakoy (Turcia)", a declarat Razvan Purdila, directorul directiei cooperare internationala din Transelectrica. Cele doua companii vor imparti aproape egal costurile.
Cablul va avea o lungime de circa 400 de kilometri, va ocoli platforma continentala bulgareasca si va ajunge la o adancime de 1.000 de metri. Capacitatea va fi de 600 MW.
Cablul va spori comertul bilateral de electricitate, in conditiile in care consumul Turciei creste anual cu circa 7%-8% pe an, potrivit directorului de marketing din Transelectrica, Bogdan Vifor.
IMPLICATII. Dincolo de plusul de siguranta a sistemului oferit de noua conexiune, aceasta va fi o oportunitate pentru producatorii romani care au preturi sub 50 de euro/MWh, comparabile cu cele ale unei termocentrale turce pe gaze, venite din Iranul apropiat, potrivit lui Bogdan Vifor.
Fara investitii masive, termocentralele romane ar putea fi scoase din joc chiar si la noi, eventual cu exceptia celor ale Complexurilor integrate de la Rovinari, Turceni sau Craiova.
Marea miza este insa pozitia de lider pe piata regionala disputata de Romania si Bulgaria. La putin timp dupa ce autoritatile romane au anuntat intentia de a construi si a patra unitate a Centralei de la Cernavoda, care va duce puterea acesteia pana la 2.500 MW, bulgarii au declarat ca vor construi, cu tehnologie ruseasca, o capacitate nuclerara de 2.000 de MW. (Adrian N. Ionescu) Un cablu electric submarin va conecta sistemele energetice ale Romaniei si Turciei pana in 2009, a anuntat ieri Stelian