Bastionul Croitorilor(Foto: Buna ziua, Ardeal)
Primaria Cluj-Napoca desfasoara inca de la sfarsitul anului 2004 un program de revitalizare a monumentelor pe care le considera istorice. Din acest punct de vedere zona centrului istoric este considerata zona protejata si asupra monumentelor aflate in acest perimetru s-a inceput procesul de imbunatatire.
In acest scop au fost aprobate HCL 859/2004 si HCL 239/2005 privind modificarea Hotararii nr.859/2004 pentru executarea lucrarilor de revitalizare a imobilelor situate in centrul civic al municipiului Cluj-Napoca.
In acest sens, prin schimbarea destinatiei, multi investitori ar putea fi interesati de spatii, fie pentru inceperea unei afaceri, fie pentru extinderea uneia deja existente. La nivelul Clujului, insa, investitorii nu se prea "bat" sa administreze astfel de monumente istorice.
Pe langa bisericile care s-au pastrat din perioada medievala, exista si case de o neinsemnata valoare din Piata Unirii, IC Bratianu nr. 14, Napoca nr. 2, Bolyai 2-4, cladiri care acum adapostesc Muzeului National de Arta, Casa Monetariei, a Argintarului si Cetatuia.
Unele dintre acestea, care adapostesc astazi diferite institutii, sunt la origine palate. Trei se mai pastreaza si astazi. Palatul Tholdalagi-Korda, un monument istoric si de arhitectura laica, construit intre 1801-1807 dupa planurile arhitectului italian Carlos Justi.
Unitatea reprezinta una dintre cele mai frumoase cladiri ale orasului din perioada de trecere de la baroc la clasicism. Un alt astfel de monument este Palatul Banffy tot de arhitectura laica. A fost construit intre 1774-1785 pentru contele Gheorghe Banffy, guvernatorul Transilvaniei si este una dintre cele mai frumoase cetati civile ale evului mediu.
Si Palatul Teleky con