(Foto: )
Procesul de la Sighet a luat sfarsit cu urmatorul verdict& 33 dintre acuzati au primit un total de 37 de ani de inchisoare si amenzi totalizand 6.800 de coroane.
Procesul de la Sighet a avut loc in iarna anilor 1913-1914. Atunci, aproape 100 de tarani ucraineni au fost judecati pentru ca au parasit biserica greco-catolica in favoarea celei ortodoxe.
Procesul de la Sighet a fost primul proces politic din Ungaria indreptat contra rusinilor care, printr-un act religios si pacifist in esenta, au protestat contra politicii maghiare de asimilare si nationalizare.
Contextul procesului politic din decembrie 1913 a fost deosebit de complex, un rol important avandu-l legile guvernului maghiar, condus de contele Tisza, legi care ingradeau drepturile tuturor minoritatilor din Imperiul Austro Ungar.
Alt rol important in declansarea procesului de la Sighet l-a avut taxele bisericesti, in Maramures fiind de doua-trei ori mai ridicate decat in restul Ardealului.
In fapt, in jurul anului 1900, aceste biruri bisericesti au dus chiar la o razmarita religioasa, satenii din Sacel, Dragomiresti si Valea Porcului trecandu-si credinta sub pavaza Mitropoliei ortodoxe de la Sibiu!
Procesul
"Procesul de la Sighetu Marmatiei" ramane unul dintre cele mai importante repere istorice ale anilor dinaintea primului razboi mondial, chiar daca deocamdata este cvasinecunscut romanilor, desi e renumit in Europa printre istorici, teologi si juristi.
In 29 decembrie 1913, guvernul Imperiului chezaro-craiesc a deschis un proces contra a 94 de tarani rusini, barbati si femei, cu varstele cuprinse intre 17 si 64 de ani.
Toti "inculpatii" au fost acuzati de tradare de patrie, pentru ca au para