Mariana Iosif, notar public(Foto: )
Infrastructura morala a tarii noastre suporta inca din perioada de dupa 1989 transformari majore in ceea ce priveste bugetele de dincolo de acte, diplomatie si fonduri externe. O democratie care a alternat intre coruptie, influenta si mafie, care nu a facut nimic altceva decat sa ridice ancora unei perioade de „lesin" romanesc.
O perioada de glorie a celor care s-au gasit in pozitii favorabile celor 3 porunci ale romanului: spaga, coruptie si putere. La Constanta, perioada marilor valuri „bugetare" a avut un loc de cinste, exact ca si importanta „tranzactionala" a orasului nostru.
Mafia de la Constanta a cunoscut treptat o ascensiune sigura, chiar daca uneori amploarea a parut controlata de legi, descinderi si anchete. Fondurile nedeclarate ale capilor interlopi din Constanta au transformat cursul tranzactiilor imobiliare intr-o reala bomba cu ceas.
Adevarate imperii imobiliare au fost consolidate din surse financiare ilegale, lucru confirmat si de Oficiul de Combatere a Fraudei Economice. Mai mult, institutia mentionata precizeaza ca banii proveniti din contrabanda, evaziune fiscala, furt de combustibili sunt investiti in terenuri si apartamente sau, pur si simplu, depusi in banci sigure din strainatate.
Printre cei care au reusit asemenea performante se numara, potrivit surselor noastre din cadrul IGPR, si Gheorghita Spiridon, lucrator vamal, sau Mariana Iosif, notar public, fiecare dintre ei reusind fundamentarea unor adevarate afaceri imobiliare, fie ca ele sunt cu apartamente sau terenuri.
Cum la Constanta imbogatirea peste noapte este in top, se pare ca in functie de pozitiile ocupate, cei doi au reusit – fie prin contrabanda, in cazul vamesului, fie prin autentificari ilegale de act