Cand am initiat Muzeul Jandarmeriei (caci am avut si aceasta nastrusnicie in cap) nu m-am gandit o clipa ca acesta va ajunge o simpla sala de expozitii, in care trecutul (chiar si cel recent) este abandonat in favoarea prezentului imediat.
Departe de a mai fi muzeu, asezamantul nemureste "vizual" prin fotografii, plachete, uniforme relatiile actualului staff al Armei, in raport cu alte structuri din lume sau cu evenimentele la zi din unitati. Trecutul indepartat a fost estompat, iar cel recent (staff-urile succesive de dupa revoltutia din decembrie 1989 au devenit indezirabile, inclusiv si mai ales politic, intr-o structura militara si ... apolitica, asa cum este Jandarmeria Romana!) exacerbat. Cine a avut ideea unui muzeu al prezentului (chiar al viitorului!) nu stiu, dar e clar ca in Muzeul Armei predomina cei ce n-au devenit (inca) piese de muzeu: lideri si lideruti, sefi si sefisori care mai de care mai fotogenic si cu carisma muzeala.
Ghiciti cine-s de vina? Lingusitorii si lacheii care exploateaza asemenea slabiciuni, in ultima instanta omenesti. Adica "specialistii" in istorie, muzeologie, traditii, educatie, cultura. Specialisti ( care ca si domeniile respective) au sucombat inghititi de tranzitie, reforma, austeritate si cretinism!
P.S. - Si la Luvru cel mai des, ghidul e intrebat cu ce e dat parchetul de luceste asa tare, necum cine a fost Leonardo da Vinci. Cand am initiat Muzeul Jandarmeriei (caci am avut si aceasta nastrusnicie in cap) nu m-am gandit o clipa ca acesta va ajunge o simpla sala de expozitii, in care trecutul (chiar si cel recent) este abandonat in favoarea prezentului imediat.
Departe de a mai fi muzeu, asezamantul nemureste "vizual" prin fotografii, plachete, uniforme relatiile actualului staff al Armei, in raport cu alte structuri din lume sau cu evenimentele la zi din unitati. Trecutul indepartat a fost estompat