Ministerul Culturii si Cultelor a lansat spre dezbatere publica o initiativa vizand concesionarea monumentelor istorice, trecerea lor in administrare si folosinta privata. Orice persoana fizica sau juridica de drept privat poate concesiona un monument istoric, in schimbul unei redevente.
Cazurile monumentelor istorice intrate anterior acestei propuneri in proprietate privata dovedesc, insa, ca "formula" duce de cele mai multe ori la deteriorarea considerabila a locatiei. Exemple pot fi cateva din proprietatile Brukenthal din Sibiu. Oras care aduce zilele astea destul de mult cu Sarajevo. Piata Mica din centru scormonita insistent, strazi brazdate de senile, zgomot infernal. Orasul de pe Cibin arata ca dupa asediu. Aflam de la un tip tuciuriu cu un tarnacop in mana, postat pe o alee de pe langa Biserica Evanghelica "ca-s doar pregatirile de capitalizare..." Nu ne-a lamurit tipul despre ce "capitalizare" e vorba, dar am aflat, in fine, ca e "cosmetizarea" pentru 2007, cand Sibiul va fi capitala culturala europeana.
HANUL CU TERMOPANE. Pe Strada Constantin Noica dam de Palatul de vara sau Casa din gradina, cum i se mai spune, a lui Brukenthal. O cladire baroc, veche de vreo 270 de ani si stirba de o coloana. E tutungerie, anticariat si locuinta. Virgil Cusba e proprietarul parterului si al anticariatului. Sta aici de peste 40 de ani si se arata deranjat de conditionarile celor de la Directia Judeteana de Cultura, care-l someaza cu amenzi pentru termopane sau alte modificari care pot instraina aspectul cladirii. "Casa arata suficient de rau, la fatada nu s-a mai pus vreun cancioc de material de 48 de ani, dar nu o putem renova, ci doar restaura, incat sa respecte fidel originalul. Asta, insa, ne costa o avere", spune Cusba. "Eu, ca proprietar, nu sunt obligat sa dardai de frig si am pus termopane". De altfel, Cusba se arata destul de suspicios fata de istoria