La Glina vor incepe in aceasta toamna lucrarile pentru realizarea statiei de epurare a apelor, lucrarea urmand sa devina functionala in 2010, a declarat ieri primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, dupa ce municipalitatea a incheiat ieri acordul de imprumut cu Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare pentru cofinantarea statiei, proiect la care BERD cofinanteaza prima faza, cu 10 milioane de euro. "Deversarea directa in raul Dambovita a apelor uzate din Bucuresti este o mare calamitate ecologica, care afecteaza nu numai raul in sine, ci si Delta si Litoralul Marii Negre. Proiectul este extrem de important pentru Romania. Poate este cel mai mare proiect de acest gen din Europa de Est si suntem onorati ca acest lucru se realizeaza la noi", a afirmat Videanu.
"Este un proiect important pentru Bucuresti, pentru tara. Va ajuta mult la reducerea poluarii de pe raurile Arges si Dambovita, dar este un proiect care poate genera venituri pentru oras. Speram ca proiectul sa fie implementat in cel mai scurt timp", a declarat la randul sau directorul BERD pentru Romania, Hildegard Gacek.
Punerea in aplicare a acestui proiect necesita o investitie de peste 250 milioane de euro, suma care va fi alocata in doua etape, timp de patru ani. "Este cel mai mare proiect din cadrul Instrumentelor Structurale de Pre-Aderare (ISPA) din sud-estul Europei", a mai spus Videanu.
Inceperea lucrarilor necesita costuri de 108,3 milioane de euro, care vor fi asigurate din fonduri ISPA (70.395.000 euro), bugetul local si de stat (2.905.000 euro) si din credite externe Banca Europeana de Investitii (25.000.000 euro) si BERD (10.000.000 euro). Etapa de preselectie a acestui proiect a fost finalizata, urmand ca la jumatatea anului sa aiba loc licitatia pentru desemnarea firmei care va realiza proiectul.
La Glina vor incepe in aceasta toamna lucrarile pentru realizare