Ordonanţa de urgenţă prin care PNA a fost transformat în DNA şi a primit atribuţii constituţionale de anchetare a demnitarilor a căzut, ieri, la votul din plenul Senatului, în condiţiile în Ordonanţa de urgenţă prin care PNA a fost transformat în DNA şi a primit atribuţii constituţionale de anchetare a demnitarilor a căzut, ieri, la votul din plenul Senatului, în condiţiile în care această Cameră a parlamentului este decizională. Prin urmare, doar preşedintele Băsescu va mai putea salva legea DNA, printr-o cerere de reexaminare a proiectului de ordonanţă.
De fapt, cei mai mulţi dintre senatorii puterii erau destul de liniştiţi, fiind convinşi că preşedintele Băsescu nu va promulga legea de respingere. "Este adevărat că prin respingerea ordonanţei care transforma PNA în DNA ne întoarcem de unde am plecat, iar demnitarii nu mai pot fi anchetaţi de PNA, pentru că nu are atribuţii constituţionale în această direcţie, dar, deocamdată, ordonanţa îşi produce efectele", declara, după vot, senatorul PNL Nicolae Vlad Popa. Teodor Meleşcanu spunea că "singura soluţie este ca preşedintele să nu o promulge până când se va găsi o soluţie". Cât priveşte dosarele care sunt acum instrumentate de DNA, toţi senatorii, fie de la putere, fie din opoziţie, spun că ele continuă să fie lucrate de departament până când şeful statului promulgă legea, dacă o va face.
În caz contrar însă, opoziţia susţine că automat dosarele urmează să fie instrumentate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ceea ce înseamnă că dosarele se vor muta la un alt departament din cadrul Parchetului. "În mod normal, aceste dosare ar trebui să-şi urmeze cursul la Înalta Curte", spune senatorul PSD Rodica Stănoiu. Colegul ei de partid, Antonie Iorgovan, crede că "e aceeaşi Mărie cu altă pălărie". Iorgovan nu este de acord nici cu faptul că procurorii care instrumentează cazurile vo