Accesul la informatii de interes public este foarte dificil in Romania. Desi avem legi in domeniu, institutiile publice au tendinta sa clasifice cat mai multe acte, chiar daca, teoretic, ar trebui sa fie facute publice. Institutul pentru Politici Publice a constatat ca piedicile sunt cu atat mai numeroase cu cat tipul informatiilor solicitate tine de cheltuirea banilor publici sau de relatiile contractuale dintre autoritatea publica si parteneri externi (apropiati sau nu unor partide).
O situatie de acest gen se inregistreaza la Senat. IPP a cerut accesul la informatii privind situatia cheltuielilor pentru telefonia mobila, combustibil, suma forfetara si cazare in Bucuresti pe fiecare senator si corespondent mandatului cuprins intre 2000 si 2004. De asemenea, IPP a solicitat date privind prezenta nominala a senatorilor in plen in perioada septembrie - decembrie 2005.
Contradictie in termeni
Senatul a respins cererea, motivand ca "informatiile solicitate sunt exceptate din categoria informatiilor de interes public". In raspunsul transmis de Biroul protectie informatii clasificate, registratura si arhiva, se precizeaza faptul ca "inregistrarile pe banda magnetica si stenogramele lucrarilor Biroului Permanent se regasesc in lista categoriilor de informatii, date si documente clasificate Secret de serviciu in Senatul Romaniei". Lista respectiva a fost aprobata de presedintele acestui for legislativ, in iulie 2004.
In plus, potrivit avocatului IPP, Corina Popescu, raspunsul din partea Senatului a fost insotit de argumentul ca nu exista informatii clare in domeniile solicitate si oricum "cererea IPP vine din dorinta reprezentantilor institutului de a-si completa lista de actiuni postate pe site-ul propriu".
Corina Popescu a explicat ca nu pot fi considerate secrete de stat absolut toate stenogramele. Potrivit noului Regulament al