Analistii de la Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) estimeaza pentru acest an realizarea unor investitii straine directe in Romania de opt miliarde de euro, ca urmare a privatizarii Bancii Comerciale Romane. Autoritatile de la Bucuresti au prevazut pentru acest an un volum al investitiilor straine directe de 5,8-6,2 miliarde de euro.
Austriecii de la BA-CA apreciaza, intr-un raport, ca valoarea investitiilor straine directe (ISD) atrase de Romania se va reduce pe termen mediu, pe masura ce sirul de privatizari se apropie de final. Potrivit unui raport efectuat de BA-CA, in 2007 acest volum va fi redus pana la cinci miliarde de euro. Privatizarea SNP Petrom, a distribuitorilor de utilitati Electrica Banat, Electrica Dobrogea, Distrigaz Sud si Distrigaz Nord, precum si a Bancii Comerciale Romane au contribuit la formarea nivelului record al influxurilor de capital strain atrase de Romania. Analistii BA-CA atrag atentia, insa, ca dupa finalizarea procesului de privatizare, investitiile greenfield vor ocupa un rol important in nivelul final al investitiilor straine directe.
Pe de alta parte, institutia financiara arata ca, desi a atras niveluri record de investitii straine directe in ultimii ani, Romania a beneficiat de un procent foarte mic din totalul influxurilor de capital strain investit in Europa Centrala si de Est. "Desi este a doua tara ca marime si ca populatie din regiune, dupa Polonia, doar 7% din totalul investitiilor straine directe au intrat in Romania", sustin analistii austrieci, potrivit Mediafax. In plus, o comparatie cu tari doar din Europa de Est, arata ca Romania, care este cel mai mare stat din regiune, a atras doar o treime din ISD totale.
Si raportat la ponderea acestora in PIB sau la populatie stam prost, adica printre ultimele locuri intre statele din Europa Centrala si de Est. Potrivit datelor BA-CA, ponderea ISD in PIB este d