Senatorii au respins ieri ordonanta prin care PNA se transforma in DNA si avea dreptul sa ancheteze parlamentari banuiti de coruptie.
„Pestii mari” din plasa lui Daniel Morar sunt repartizati, prin voia senatorilor, lui Ilie Botos. Senatul a respins ieri ordonanta guvernului prin care Parchetul National Anticoruptie se transforma in Departamentul National Anticoruptie, structura cu competente in combaterea coruptiei la nivel inalt. Practic, prin votul de ieri al parlamentarilor, de anchetarea senatorilor, deputatilor si a altor demnitari se va ocupa Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Cu toate acestea, pana la publicarea in „Monitorul Oficial”, DNA isi poate desfasura activitatea in conditiile prevazute de ordonanta privind infiintarea sa.
„Absenta”, cuvantul cheie de ieri
Octombrie 2005. Actul normativ privind transformarea Parchetului National Anticoruptie in Departamentul National Anticoruptie, aflat la randul sau in subordinea Parchetului General, trece fara mari emotii de Camera Deputatilor. Apoi primeste si avizul favorabil al Comisiei juridice din Senat.
Ieri, in plenul Senatului situatia s-a schimbat radical. Unul dintre motive: absenta parlamentarilor puterii de la sedinta in plen. Din cei 69 de senatori ai Coalitiei la guvernare, 36 nu au fost prezenti. Asa se face ca, impotriva ordonantei au votat 47 de senatori, in vreme ce doar 33 au fost pentru.
Posibilitati: respingere sau ordonanta de urgenta
Desi Senatul a fost camera decizionala in acest caz, mai exista cateva posibilitati ca DNA sa poata functiona in continuare. O prima varianta ar fi ca presedintele Traian Basescu sa nu promulge legea de respingere a ordonantei guvernului, insa pentru aceasta ar trebui invocate motive privind constitutionalitatea.
O a doua solutie ar fi ca, dupa promulgarea legii, guvernul sa adopt