Directorii generali de spitale, demisi de ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu, la jumatatea lunii decembrie a anului trecut, vor fi repusi in functii? In cazul in care acestia nu vor fi numiti din nou la conducerile unitatilor spitalicesti, cei cinci fosti directori generali care au contestat deciziile de demitere semnate de Nicolaescu si Ministerul Sanatatii (MS) se vor intalni, in continuare, in instanta? Ce efecte poate avea decizia Curtii Constitutionale? Cand se va termina ''jocul de-a revocarea si numirea'' practicat de ministrul Sanatatii?
''Ordinele privind demiterea celor 14 directori generali de spitale nu sunt anulate, chiar daca, in urma cu doua zile, Curtea Constitutionala a decis ca unele prevederi ale Ordonantei de Urgenta (OU)154/2005 sunt neconstitutionale'', ne-a declarat Gheorghe Piperea, avocatul MS. Mai exact, Curtea Constitutionala a declarat ca fiind neconstitutional alineatul care stipuleaza ca ''in scopul prevenirii inregistrarii de noi datorii, arieratele recunoscute se vor plati dupa analiza, evaluarea si restructurarea unitatilor sanitare cu paturi care au acumulat datorii pana la 31 mai 2005, de catre Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Restructurarea conducerii unitatilor sanitare cu paturi, respectiv a Consiliilor de Administratie si a Comitetelor Directoare, se va face prin ordin al ministrului Sanatatii si, respectiv, al ministrilor care au in subordine unitati sanitare cu paturi''.
Piperea precizeaza faptul ca decizia Curtii Constitutionale nu implica si anularea ordinelor de demitere a celor 14 directori generali de spitale, ordine semnate de ministrul Nicolaescu: ''Curtea Constitutionala s-a exprimat asupra neconstitutionalitatii unui act normativ, nu a ordinelor''. In replica, Antonie Iorgovan, avocatul care l-a reprezentat pe prof. dr. Sorin Oprescu in instanta, afirma ca ''ceea c