Faptul ca justitia il cerceteaza tocmai pe presedintele Camerei Deputatilor a creat o situatie inedita. Asta pentru ca, potrivit regulamentului Camerei, o cerere de perchezitie ce il priveste pe un deputat se trimite presedintelui acestui for, adica aceluiasi Adrian Nastase. Asa ca Monica Macovei nu a avut de ales si a trebuit sa ceara perchezitionarea a doua case ale lui Nastase din Bucuresti si comuna Cornu tot sefului Camerei.
Cererea de perchezitie inaintata de ministrul Justitiei a fost solicitata de procurorul-sef al Departamentului National Anticoruptie, Daniel Morar. De altfel, acelasi Daniel Morar s-a plans acum doua saptamani de prevederea constitutionala care intarzia in acest mod o perchezitie si a aratat ca astfel perchezitia isi pierde sensul.
Potrivit Constitutiei, un parlamentar nu poate fi arestat sau perchezitionat decat cu aprobarea camerei din care face parte. Iar, in Regulamentul Camerei, procedurile sunt stufoase si pot tine pana la 20 de zile, fapt ce sustine reprosurile lui Daniel Morar.
Astfel, dupa ce solicitarea este trimisa presedintelui Camerei, acesta trebuie sa o aduca la cunostinta deputatilor intr-o sedinta publica si apoi sa o trimita comisiei juridice spre examinare. Comisia trebuie sa faca un raport in care sa stabileasca daca exista motive temeinice pentru aprobarea cererii si sa-l adopte prin vot secret. Ministrul Justitiei trebuie sa furnizeze Comisiei toate documentele pe care aceasta le solicita. In caz de refuz, comisia se va adresa Camerei Deputatilor, prin intermediul Biroului permanent, pentru a hotari cu privire la acest refuz.
Apoi, cererea si raportul comisiei se trimit grupului parlamentar din care face parte deputatul in cauza, iar grupul trebuie sa-si exprime punctul de vedere intr-un raport scris, in termen de 5 zile. Raportul comisiei impreuna cu raportul grupului parlamentar se inainteaza B