Incercarile nereusite de a obtine finantare din fondul de mediu i-au descurajat pe oamenii de afaceri ieseni, care au renuntat sa mai incerce sa obtina bani din aceasta directie. Daca o parte dintre ei si-au testat norocul de doua ori, depunindu-si proiectele la doua sesiuni de creditare, altii s-au oprit doar la prima incercare.
Bilantul cererilor aprobate de oficialii Administratiei Fondului de Mediu (AFM) este graitor. Dintre cele 60 de propuneri inaintate la AFM din 2004 si pina la sfirsitul anului trecut de catre ONG-urile, consiliile locale, regiile sau firmele iesene, doar trei au fost aprobate de la Bucuresti.
Nici acestea nu au garantia ca vor primi banii, decit dupa ce vor obtine si acceptul de la Consiliul Concurentei. „Au fost admise si urmeaza sa fie finantate proiectele Regiei Autonome Judetene Apa-Canal Iasi, Asociatiei Eurodemos si CET SA.
Contractele de finantare dintre AFM si solicitant se vor incheia doar dupa ce Consiliul Concurentei va stabili ca finantarea nu este ajutor de stat sau va decide autorizarea ajutorului de stat si, in acest caz, doar in cuantumul si conditiile precizate de Consiliul Concurentei.
In cazul in care Consiliul Concurentei stabileste ca finantarea este ajutor de stat si nu o autorizeaza, contractul de finantare nu se va mai incheia. Neindeplinirea criteriilor de eligibilitate referitoare la solicitant si la proiect atrage respingerea proiectului depus, iar motivele respingerii proiectelor i se comunica in scris fiecarui solicitant", ne-a declarat Mihai Toti, presedintele AFM.
Milioanele din taxe, sub sechestrul birocratiei
Printre proiectele respinse se numara si cele ale firmelor Ceramica SA, Tess Conex sau Asam SA. Lista societatilor care au solicitat imprumuturi din fondul de me