In urma cu doua zile, la Cluj, a avut loc o intilnire cu tema "Organismele Modificate Genetic (OMG) si chimicalele periculoase". Intilnirea a avut drept scop evaluarea activitatii autoritatilor romanesti din domeniul protectiei mediului, evaluatorii desemnati fiind doi specialisti ai Comisiei Europene, Henriette Faergemann si Bengt Bucht.
"Invitat oficial ca reprezentant al societatii civile de catre Garda
Regionala de Mediu, Dan Craioveanu, reprezentantul organizatiei Clubul Ecologic Transilvania (CET) i s-a promis ca va avea
alocate 10 minute pentru a face o prezentare cu privire la relatia ONG-urilor cu autoritatile in probleme legate de OMG. A avut surpriza sa constate, insa, ca a fost scos din program, fara sa fi fost anuntat in prealabil. Este sfidator si ne deranjeaza pe noi toti, reprezentanti ai societatii civile, care vrem sa tragem un semnal de alarma cu privire la influentele utilizarii organismelor modificate genetic asupra sanatatii si mediului", ne-a precizat Cornel Apostol, presedintele organizatiei "Eco Alpex 2000". Din relatarile presedintelui organizatiei brailene, explicatia autoritatilor a fost aceea ca intilnirea era organizata strict pentru autoritatile romanesti si cei 2 comisari. Argumentele insa nu au fost acceptate de reprezentantii ONG-urilor, replica lor fiind dura. "Una din autoritatile pe probleme de mediu in Romania, se pare, este Compania "Monsanto", care a fost invitata la intilnire. Sustinem aceasta pentru ca nimeni nu a putut sa ne lamureasca in legatura cu legitimitatea prezentei unei companii private la o intilnire intre autoritati. Timp de trei ore si jumatate, lui Dan Craioveanu nu i s-a dat ocazia sa isi spuna cuvintul, in schimb Compania "Monsanto" a facut o prezentare a activitatii sale comerciale in Romania", a mai spus Apostol.
In prezent, in Romania, "Monsanto" este cea mai mare