Franţa îşi perfecţionează pe ascuns arsenalul nuclear, rachetele sale atingându-şi, acum, ţinta cu mai multă precizie, au declarat surse din armata franceză. Vestea, care nu a fost, Franţa îşi perfecţionează pe ascuns arsenalul nuclear, rachetele sale atingându-şi, acum, ţinta cu mai multă precizie, au declarat surse din armata franceză. Vestea, care nu a fost, deocamdată, confirmată, vine la doar câteva săptămâni după ce preşedintele francez, Jacques Chirac, transmitea statelor care ameninţă Franţa cu atacuri teroriste că au de-a face cu "ultimul avertisment" înainte de un răspuns armat nuclear din partea ţării sale.
Rachete cu mai puţine focoase nu sunt un pas spre dezarmare
Îmbunătăţirile aduse armamentului nuclear constau în faptul că bombele pot fi aruncate de la altitudine mare, creând astfel un impuls electromagnetic care poate distruge sistemul de comunicaţii şi pe cel electronic inamice. O altă schimbare este şi reducerea focoaselor, pentru a creşte precizia şi raza de acţiune a rachetelor. Mulţi s-au bucurat în ianuarie, când Chirac făcea anunţul-surpriză, că "numărul de focoase a fost redus la anumite proiectile cu care sunt prevăzute submarinele noastre". Anunţul a fost interpretat ca un pas spre demilitarizarea Franţei. Experţii în armament dau însă o explicaţie tehnică îngrijorătoare: cu cât proiectilul conţine mai multe focoase, cu atât este mai uşor şi, prin aceasta, mai eficient. Dacă până acum fiecare dintre cele patru submarine franceze era dotat 16 rachete M45, efectul schimbării este că fiecare navă cară acum 96 de bombe nucleare.
Potenţiale ţinte: Orientul Mijlociu şi Asia
Ziarul "Liberation" speculează asupra potenţialelor ţinte avute în vizor de Franţa, pe lista neagră se află, cu siguranţă, Orientul Mijlociu şi Asia. După declaraţiile şocante ale lui Chirac, pentru care a primit şi mustrarea nemţilor, ministrul