Cincizeci de apicultori din judeţul Bacău s-au adunat ieri în faţa prefecturii cu pancarte ca să îşi prezinte revendicările. Crescătorii de albine sunt nemulţumiţi că sunt obligaţi să Cincizeci de apicultori din judeţul Bacău s-au adunat ieri în faţa prefecturii cu pancarte ca să îşi prezinte revendicările. Crescătorii de albine sunt nemulţumiţi că sunt obligaţi să plătească taxa de drum pentru tot anul, în valoare de 30 milioane de lei.
Noi plătim pentru un an întreg, dar ne deplasăm cu stupii numai 4 - 5 zile pe an. Nu este corect aşa ceva, ne afectează foarte serios şi ni se pare o nedreptate. Sperăm să găsim înţelegere la guvern, pentru că altfel vom continua să protestăm
, a spus Gheorghe Sava, preşedintele Asociaţiei Apicultorilor din judeţul Bacău. De la mitingul din faţa prefecturii băcăuane nu au lipsit nici feţele bisericeşti. Câţiva călugări de la mănăstirea din Valea Seacă au venit şi ei să îşi susţină revendicările.
Avem stupi la mănăstire şi nu este normal să plătim o asemenea sumă. Nu prea avem posibilităţi, sunt mulţi bani şi vrem ca autorităţile să înţeleagă cererea noastră", a spus unul dintre călugării protestatari. Liderii manifestanţilor au fost primiţi de subprefectul judeţului Bacău, care i-a asigurat că mesajul lor va ajunge la Bucureşti.
Cred că au dreptate atunci când susţin că ar trebui să plătească o taxă mai mică, pentru că ei nu folosesc drumurile decât câteva zile pe an. În ceea ce priveşte solicitarea de acordare de subvenţii, aici este o discuţie mai largă. Oricum, la intrarea în Uniunea Europeană ne vom alinia la sistemul european şi din acest punct de vedere", a declarat prefectul judeţului Bacău, Gabriel Berca. Apicultorii băcăuani susţin că ar trebui să primească bani pentru faptul că albinele polenizează culturile agricole, contribuind în acest fel la dezvoltarea plantelor. În judeţul Bacău exist