Fie din lipsa de timp, fie din inconstienta sau din cauza ideii ca "este ceva rusinos", majoritatea femeilor nu efectueaza anual, asa cum ar fi normal, testul Papanicolau. Specialistii le asigura, insa, pe femei ca testul nu dureaza mult si nu creeaza stare de disconfort. Prin intermediul acestuia sunt depistate eventualele probleme de la nivelul colului uterin sau vaginului. Testul Papanicolau trebuie efectuat anual, din momentul in care femeia a implinit varsta de 18 ani si chiar daca si-a inceput sau nu viata sexuala. In cazul femeilor care au suferit o histerectomie, acest test trebuie efectuat de fiecare data cand il recomanda medicul. In primul rand, cu ajutorul testului pot fi depistate eventualele modificari ale celulelor de la nivelul vaginului sau colului uterin. Aceste celule pot deveni, in timp, canceroase. In urma efectuarii testului Papanicolau, medicul poate depista orice modificare si va recomanda tratamentul necesar, prevenind astfel agravarea bolii. Unele modificari sunt cauzate de infectiile de la nivelul colului sau vaginului. Si aceste infectii necesita tratament recomandat de specialist. Este gresita ideea ca aceste infectii trec de la sine sau daca sunt luate fel de fel de antibiotice.
Daca testul Papanicolau "arata" aparitia unor anomalii, specialistul, impreuna cu pacienta, poate stabili efectuarea si a altor teste, cum ar fi colposcopia si chiar biopsia. Pe de alta parte, specialistii atrag atentia asupra faptului ca orice femeie care are sangerari intre perioadele menstruale, sangerari dupa contactul sexual, dureri sau orice secretie vaginala, trebuie sa se prezinte de urgenta la ginecolog.
Fie din lipsa de timp, fie din inconstienta sau din cauza ideii ca "este ceva rusinos", majoritatea femeilor nu efectueaza anual, asa cum ar fi normal, testul Papanicolau. Specialistii le asigura, insa, pe femei ca testul nu dureaza mult si n