Scandalul retehnologizarii de la Portile de Fier I si II este departe sa se fi incheiat.
Ascunsa sub pres de fosta guvernare CDR, preluata din mers de guvernarea PSD, manevra prin care firma Sulzer (devenita ulterior Va Tech Hydro) a pus mana prin incredintare directa pe contractul de retehnologizare a celor doua hidrocentrale a fost readusa in atentia publicului si, de ce nu, poate in atentia procurorilor de Elena Udrea, care a reluat acuzatiile la adresa premierului Tariceanu.
In anul 1997, in calitatea sa de atunci, de ministru al Industriilor, Tariceanu contrasemna o hotarare de guvern prin care firmei amintite i se faceau cadou lucrarile de la Portile de Fier I. Intermediarul intregii afaceri nu era nimeni altul decat romano-elvetianul Nicolae Bogdan Buzaianu, care avea legaturi absolut deloc intamplatoare cu mogulii energeticii romanesti.
Afaceri cu circuit inchis
Plata lucrarilor urma sa se faca prin exportul de energie pe care il asigura Va Tech. Unul dintre subcontractorii lucrarilor era UCM Resita, societate cumparata ulterior de catre firma elvetiana INET AG.
De remarcat este faptul ca in prezent conducerea UCM Resita este asigurata de Adrian Chebutie, fostul vicepresedinte al companiei Energy Holding, firma controlata de Nicolae Buzaianu.
Acelasi Nicolae Buzaianu care prin intermediul casei de avocatura "Buzaianu si Asociatii" a asigurat pana nu demult consultanta pentru Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), adica organismului care are printre atributiile sale tocmai stabilirea tarifelor la energia electrica.
La vremea respectiva, adica in 1997, Tariceanu explica ca decizia de a se incredinta lucrarile fara licitatie a fost luata avand in vedere ca exista pericolul iminent de a se produce defectiuni majore la hidrocentrala care ar putea periclita