Aderarea la Uniunea Europeana va rezolva probleme generate de privatizarea nebuloasa din turismul romanesc. Pentru patronii incapabili se anunta ani grei. Schiorii au insa de ce sa se bucure. Presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, Ovidiu Iuliu Marian, anunta investitii importante in pirtiile de schi.
Domnule presedinte, ati anuntat ca vor incepe lucrari pentru modernizarea pirtiilor de schi. In ce zone se vor realiza astfel de investitii?
Este vorba de proiectul de modernizare a domeniului schiabil din Romania, „Superschi in Carpati".
Pentru inceput s-au identificat ca zone de prim interes Valea Prahovei, cu Poiana Brasov, Busteni, Predeal, Azuga, Sinaia, apoi Valea Jiului, cu Paring, Straja, Vulcan; in Maramures avem in vedere Cavnic, Mogosa, Borsa, iar in Suceava vizam Cimpulung Moldovenesc.
Proiectele au in vedere doua componente majore: reabilitarea domeniului schiabil deja existent, iar pe de alta parte realizarea unor noi pirtii cu instalatii de transport pe cablu, iluminat, acces, captari de apa, tunuri de zapada.
La cit se va ridica investitia?
Proiectul va avea o finantare de aproximativ 130 de milioane de euro si se va derula in perioada 2006-2008.
Privatizare paguboasa
In Bulgaria s-au atras investitii straine consistente atit in zona montana, cit si pe litoral, care acum se reflecta in servicii de calitate si in atragerea unui numar mare de turisti. Sint investitorii straini interesati de Romania?
Bulgaria a optat de la bun inceput pentru o politica diferita fata de noi in ceea ce priveste privatizarea si investitiile. Cel mai elocvent exemplu este litoralul, dar putem sa-l extindem.
La bulgari, un complex hotelier, ceea ce insemna unul sau doua hoteluri, restaurante, terase, a fost privatizat unui operator mare de turism din strai