Dupa ce Parlamentul a respins ordonanta de infiintare a DNA, toti ochii se indreapta spre Cotroceni. Departamentul National Anticoruptie a picat joi la votul Senatului, in principal datorita opozitiei, dar si cu largul concurs al mai multor senatori ai puterii care fie au lipsit, fie au votat impotriva, fie s-au abtinut.
Imediat dupa vot, a aparut si solutia salvatoare: presedintele Traian Basescu sa refuze sa promulge legea si sa o retrimita Parlamentului. Ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu a facut primul pas oficial si i-a trimis sefului statului o scrisoare in care ii solicita sa nu promulge legea.
Traian Basescu nu s-a grabit insa sa dea un raspuns si a anuntat ca se va consulta cu partidele inainte sa ia o decizie. Potrivit presedintiei, pe 16 februarie, seful statului urmeaza sa aiba intalniri separate cu reprezentantii PRM, PSD, PC si cu grupul minoritatilor nationale, iar a doua zi cu liderii UDMR, PNL si PD.
Practic, prin aceste consultari, presedintele responsabilizeaza din nou partidele. La intalnirea cu Traian Basescu, partidele, in special PSD si PRM, vor trebui sa explice de ce se opun existentei DNA, dar si sa-si prezinte pozitia fata de retrimiterea ordonantei in Parlament. Aceasta pentru ca, daca opozitia va anunta ca va vota la fel, iar partidele de la putere nu vor putea garanta ca isi vor mobiliza parlamentarii, seful statului nu prea va mai avea motive sa nu promulge legea.
Americanii "cer"
Faptul ca DNA a picat la vot a determinat reactii externe prompte. Cel mai ferm a fost cel al ambasadei Statelor Unite la Bucuresti. Ambasada SUA este ingrijorata de respingerea ordonantei privind DNA. Intr-un comunicat, reprezentanta SUA isi exprima ingrijorarea in legatura cu "evenimentele" din Senat si considera ca acestea ar putea compromite capacitatea DNA de a-si desfasura importanta sarcina de investigare