Notarii Publici au raportat Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor numai cinci la suta din tranzactiile care depasesc suma de 10.000 de euroefectuate in ultimii doi ani, a spus ieri, intr-o conferinta de presa, Margarit Musat, vicepresedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR). Potrivit acestuia, informarile catre Oficiu au depasit 40.000 de astfel de tranzactii, din 800.000 inregistrate.
Vicepresedintele UNNPR, Margarit Musat, a precizat ca neanuntarea acestor tranzactii duce la amendarea notarilor cu sume cuprinse intre 150 si 500 de milioane de lei vechi. In cadrul aceleiasi conferinte, Musat a justificat numarul mic de raportari in comparatie cu cele inregistrate, prin dificultatile pe care le intampina notarii, mai ales in ceea ce priveste informarea despre tranzactiile in numerar intre persoane fizice. El a explicat ca exista un oarecare conflict inte obligatia de raportare si cea de pastrare a secretului profesional, cetatenii percepand ca informarile catre organele statului a tranzactiilor - considerate strict personale - ar constitui o ingerinta in viata privata.
Pe de alta parte, vicepresedintele UNNPR a afirmat ca, pana la modificarile legislative din vara lui 2005, notarii puteau fi cercetati numai cu avizul Ministerului Justitiei, care si informa Uniunea cu privire la un eventual demers judiciar impotriva acestora.
Ministrul Justitiei a dat 30-50 de avize de cercetare penala in cazul notarilor, dar, de la eliminarea avizului ministrului, un singur notar a intrat in atentia Parchetului, a mai spus Musat.
Activitatea notarilor va fi verificata
Contactat telefonic, purtatorul de cuvant al Oficiului, Nicolae Fuiorea, ne-a declarat ieri ca ONPCSB nu a descoperit cazuri de neinformare din partea notarilor publici. "Din cate stiu eu, nu au existat cazuri in care sa se f