Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila a anuntat ca a declansat, la nivel judetean, campania de vaccinare a efectivelor de pasari impotriva pseudopestei aviare. Pentru ca inca exista proprietari care nu inteleg gravitatea situatiei, DSVSA reInnoieste apelul catre crescatori de a permite medicilor veterinari sa le vaccineze pasarile.
Vaccinarea antipseudopestoasa este o actiune sanitar veterinara obligatorie, iar refuzul proprietarilor se sanctioneaza, conform legii, cu amenzi cuprinse Intre 400 si 800 RON.
Cunoscuta si sub denumirea de "Boala de Newcastle", aceasta maladie, catalogata drept cea mai contagioasa boala a pasarilor, este produsa de un virus si se aseamana foarte mult cu gripa aviara. Pseudopesta nu afecteaza insa palmipedele (ratele, gastele), ci doar gainile, curcile, fazanii, bibilicile, porumbeii, potirnichile si prepelitele. Spre deosebire de gripa aviara, pentru care nu exista nici remediu, nici tratament profilactic, pseudopesta poate fi prevenita prin vaccinarea de trei ori pe an: februarie - martie, iunie - iulie, noiembrie - decembrie.
"Trebuie mentionat ca nici in cazul acestei boli nu exista tratament, combaterea ei se realizeaza prin uciderea si distrugerea Intregului efectiv de pasari din gospodaria contaminata, dezinfectii, dezinsectii si deratizari", a precizat Nita Caragata, purtator de cuvint al DSVSA
Braila.
Autoritatea Nationala suporta contravaloarea vaccinului pentru
pasarile proprietate a persoanelor fizice, destinate consumului
familial, iar manopera este suportata de catre proprietari.
Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila a anuntat ca a declansat, la nivel judetean, campania de vaccinare a efectivelor de pasari impotriva pseudopestei aviare. Pentru ca inca exista proprietari c