Mare parte din orasele huilei risca sa dispara de pe harta imobiliara a Romaniei. Inchiderea minelor vechi sau abandonarea unor proiecte a alungat oamenii locului si a prabusit, totodata, preturile locuintelor.
Dupa tragedia petrecuta cu o luna in urma la Anina, preturile locuintelor au scazut dramatic.
Vestea inchiderii minei din Anina, mai devreme decat era prevazut initial, a bulversat piata imobiliara din mica localitate. Un apartament din cartierul cunoscut sub numele de „Orasul Nou" se vinde acum cu cateva sute de euro.
Minerii disponibilizati, dar si vaduvele celor morti in accidentul de luna trecuta isi vand locuintele in schimbul unor sume derizorii. Cu banii castigati din vanzare si cu salariile compensatorii sau despagubirile primite de la stat, familiile ortacilor cumpara noi locuinte in vatra veche a Aninei.
Apa rece, doua ore pe zi
In „Orasul Nou", un apartament poate fi cumparat si cu numai 500 de euro, dupa cum spune si primarul Gheorghe Neicu. Cu atat au ajuns sa se vanda apartamentele din cele 12 blocuri construite in perioada 1982-1989 si care nu au apucat sa fie locuite vreodata.
Blocurile cu pricina urmau sa gazduiasca angajatii de la o termocentrala pe care regimul Ceausescu incepuse sa o construiasca in acea perioada. Dupa Revolutie, proiectul a fost abandonat. In total, sunt 180 de apartamente cu doua si trei camere.
„Aceste locuinte se vand cu sume care incep de la 500 de euro si nu depasesc 1.000 de euro", ne-a declarat Gheorghe Neicu.
Situatia nu este cu mult diferita nici in ceea ce priveste apartamentele din cele 10 blocuri, din „Orasul Nou", care sunt locuite. Cladirile nu dispun de apa rece decat doua ore pe zi, intre orele 17.00 si 19.00, iar apa calda nu curge niciodata. In plus, incalzirea apartamentelor nu este centralizata, fiecare locatar