Bucuresti, inceput de secol al XX-lea, Restaurantul Modern... Unul dintre restaurantele Capitalei care a fost renumit pentru bucataria romaneasca si pentru serviciile sale ireprosabile. Artisti, scriitori, ziaristi, oameni politici i-au trecut pragul.
Aflam, din cronica vremii, despre o "cina extra la Modern", cum o numea Vintila Rusu-Sirianu in anul 1924. Maestrul de ceremonii: Pastorel-Teodoreanu. Comeseni: Camil Ressu si Nicolae Darascu - pictori, Ion Vinea si Cezar Petrescu - scriitori si memorialistul Vintila Rusu-Sirianu. Invitat de onoare - "misteriosul" Constantin Brancusi, adus de la Hotelul Bulevard, unde locuia in acel timp, de scanteietorul epigramist si renumitul degustator Pastorel.
FESTIN. Cu ce s-au delectat "cei sapte magnifici" in seara respectiva? La inceput icre si masline cu tuica, apoi o saramura de crap stropita din belsug cu un vin alb. Dupa saramura, Pastorel "a randuit felurite bucate pe tipicul bucatariei romanesti", dintre care amintim: ghiveci "adus cu mare ifos chiar de patronul restaurantului, in talger de pamant ars, dupa toate regulile artei", insotit de un vin ros... de Segarcea; muschi de porc la frigare, impanat cu slanina si usturoi si tras prin malai, "acompaniat" de vinul favorit al lui Brancusi, Bourgogni. Bineinteles, n-au lipsit nici discutiile pe tema bucatelor savurate. Cand Brancusi a fost intrebat de Pastorel daca i-a placut saramura, i-a raspuns: "E crap de crescatorie. Cam umflat in grasime. Cam aromat... saramura prea lunga..." si, zambind malitios, a incheiat: "Incolo merge...". Dar, in schimb, la muschiuletul de porc, dupa ce a gustat "doua imbucaturi", maestrul a exclamat: "Asta, bun!...". Bi-neinteles, nici Pastorel, inspirat de vinul vechi de Bourgogni, nu s-a lasat mai prejos, lansandu-i lui Brancusi o epigrama: "Cu ciocanul si cu dalta/ Sunteti, maestre, divin:/ Dar acuma intreb alta;/ Fi-veti oare s