Date statistice oficiale au precizat ca, in 2005, SUA au atins un deficit comercial record, de 725,8 miliarde de dolari. Reuters releva ca intre cauzele principale ale acestei evolutii s-au aflat spirala continua a pretului la energie, indeosebi la petrol, precum si "cresterea apetitului" americanilor pentru produse de import, in special din China.
Mai exact, s-a inregistrat anul trecut o crestere a deficitului cu 17,5 la suta fata de 2004, reprezentand 5,8 la suta din Produsul Intern Brut al SUA, fata de 5,3 la suta in 2004. Este pentru prima oara cand deficitul comercial american depaseste pragul de 700 milioane de dolari, au remarcat toate agentiile de presa. Aceste cifre, adauga analistii locali, sunt ingrijoratoare nu numai prin dimensiunea lor, ci si pentru ca o serie de tendinte creeaza dubii in privinta capacitatii economiei americane de a opri cresterea in continuare a deficitului. In opinia lui Rob Portman, reprezentantul SUA pentru negocierile comerciale, din cifrele date acum publicitatii trebuie retinute doua lucruri: unul, ca cea mai mare parte a deficitului este imputabila costurilor energiei (60 la suta din cresterea deficitului fata de 2004), iar in al doilea rand, necesitatea cresterii exporturilor americane din acest an cu peste 10 la suta, iar a celor in China cu 20 la suta, ceea ce este foarte important. Caci, reamintesc agentiile de presa, deficitul in comertul cu China ramane cel mai mare, el fiind evaluat in 2005 la 201,6 miliarde de dolari, cu 24,5 la suta mai mare decat in anul precedent.
Date statistice oficiale au precizat ca, in 2005, SUA au atins un deficit comercial record, de 725,8 miliarde de dolari. Reuters releva ca intre cauzele principale ale acestei evolutii s-au aflat spirala continua a pretului la energie, indeosebi la petrol, precum si "cresterea apetitului" americanilor pentru produse de import, in special din Ch