Aaland, o micuta insula finlandeza cu statut de semiautonomie, a anuntat Bruxelles-ul ca va parasi UE daca nu i se permite sa prezinte Curtii Europene de Justitie (CEJ) cazul sau privind vanzarile fara taxe ale sortului special de tutun "snus", produs din vanzarea caruia insula obtine o parte importanta a venitului sau.
Recent, Comisia Europeana a cerut CEJ sa acuze Finlanda de incalcarea regulamentelor UE, intrucat permite Aaland sa-si comercializeze tutunul "snus"- altfel interzis in Uniune - pe navele ce fac curse din si spre insula, fara a se percepe nici un fel de taxe. ("Snus" este un tutun preparat dupa reteta suedeza, practic un praf maroniu caruia cei care-l consuma ii dau forma de dop si il aplica sub buza superioara).
La intalnirea cu Margot Wallstrom, comisar european pentru Comunicatii, Britt Lundberg, reprezentanta guvernului insulei Aaland, a precizat ca daca nu va fi permisa prezentarea cazului mai sus amintit la CEJ, opinia publica din insula "va avea o atitudine negativa fata de UE". Aceasta, deoarece locuitorilor insulei le-au fost impuse in ultimul an si alte interdictii, inclusiv cea la vanat, care i-a nemultumit profund. Britt Lundberg a explicat ca insula Aaland nu poate suporta un tratat european ce nu-i permite sa aiba un cuvant de spus in politica sa interna. EUObserver reaminteste ca Aaland a devenit parte a Finlandei in 1921, dar si-a pastrat autoguvernarea in probleme interne cum ar fi educatia, cultura, sanatatea, posta si politia, cedand insa problemele de politica externa, cele vamale si monetare guvernului de la Helsinki.
Cand Finlanda a aderat la UE, in 1996, Aaland a pus urmatoarele conditii: sa-si pastreze limba suedeza ca unica limba oficiala, sa fie total demilitarizata, apele ce o inconjoara sa ramana ale insulei si nu ale UE, permitand astfel comercializarea tutunului, fara taxe, catre pasagerii ce vin sau