Astazi, la Palatul Cotroceni, in cadrul sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, se va dezbate un important pachet de legi referitor la securitatea nationala.
Pachetul contine noi proiecte pentru: Strategia de Securitate Nationala, Legea Sigurantei Nationale, Legea privind Apararea Nationala, Statutul ofiterului de informatii, Legea privind organizarea si functionarea SRI, Legea privind organizarea si functionarea SIE, modificari importante in legile de functionare ale SPP, STS, MAI si MApN.
Toate aceste modificari sunt obligatorii, dat fiind faptul ca Romania are acum un alt statut, cel de membru NATO. Toata legislatia in domeniul securitatii si apararii trebuie deci adaptata noului statut.
COORDONARE CU NOS. Strategia de Securitate Nationala aduce noi definitii ale riscurilor si amenintarilor interne si externe la adresa securitatii nationale si este documentul-cadru referitor la acest concept. Documentul a fost elaborat sub auspiciile Departamentului Securitatii Nationale din cadrul Administratiei Prezidentiale.
Cea mai importanta modificare in acest pachet este disparitia Legii 51 din 1991 privind siguranta nationala. In locul ei va fi adoptata de CSAT Legea privind informatiile, contrainformatiile si securitatea. Acesta va fi reperul legislativ de baza al activitatii curente a serviciilor de informatii din Romania si a fost elaborat in consultare directa cu specialistii NOS (NATO Office of Security).
Pentru ca nu exista un aquis comunitar european in domeniul securitatii, reperele de baza in domeniu pentru toate tarile europene sunt cele ale NATO. Drept pentru care si Romania este acum obligata sa le implementeze ca membru al Aliantei.
O NOUA LEGE A SRI. O lege asteptata cu mult interes si care probabil va da nastere unor puternice dezbateri este Legea privind organizarea si functionarea SRI. Pentru ca este cel mai pute