Evolutiile cursurilor euro si dolarului s-au aflat saptamana trecuta sub "zodia" BNR, care prin politica sa monetara a adus o apreciere substantiala monedei nationale.
Cresterea anticipata a inflatiei din ianuarie, care a "mancat" o cincime din nivelul de 5% dorit de banca centrala pentru anul 2006, a determinat o majorare a dobanzii de referinta, masura asteptata si dorita de bancile comerciale, obisnuite sa obtina profituri mari fara prea multe riscuri.
Anticipand cresterea dobanzii de la 7,5%, nivel stabilit in septembrie trecut, la 8 sau 8,8,5%, bancile s-au inghesuit sa vanda valuta, ceea ce a adus o apreciere constanta leului, pe tot parcursul saptamanii. Daca la finele anului trecut cursul euro a fost de 3,6771 lei, vineri el a scazut la 3,5397 lei, nivel comparabil cu cel de la inceputul lui septembrie 2005.
"Cred ca luni (azi - n.r.), cand va avea loc licitatia organizata de BNR pentru atragerea de depozite cu scadenta la o luna, vanzarile de valuta se vor intensifica, ceea ce creeaza posibilitatea ca euro sa scada pana spre pragul de 3,5 lei. Pe langa fondurile bancilor sunt asteptati si mai multi «bani fierbinti», care se vor adauga celor deja sositi sa profite de dobanzile inalte din Romania. Este posibil ca euro sa se opreasca la pragul de 3,5 lei sau, tot atat de bine, sa scada pana la 3,45 lei", anticipa un dealer bancar.
Scaderea raportului euro/leu a provocat si deprecierea monedei americane.
Evolutiile cursurilor euro si dolarului s-au aflat saptamana trecuta sub "zodia" BNR, care prin politica sa monetara a adus o apreciere substantiala monedei nationale.
Cresterea anticipata a inflatiei din ianuarie, care a "mancat" o cincime din nivelul de 5% dorit de banca centrala pentru anul 2006, a determinat o majorare a dobanzii de referinta, masura asteptata si dorita de bancile comerciale, obisnuite sa obtina profituri