(Foto: )
Peste 70% din zaharul comercializat in tara noastra este adus prin firma fratilor Ioan si Viorel Micula. Pana anul trecut, ei au beneficiat de scutiri de taxe pentru import, deoarece isi desfasoara activitatea in Stei, inclusa in categoria zonelor defavorizate.
Indulcitorul era folosit, insa, si la productia de racoritoare sau produse zaharoase, precum ciocolata, napolitanele etc.
Chiar daca au intrat intr-un conflict deschis cu producatorii autohtoni de zahar, iar facilitatile le-au fost sterse, fratii Micula detin, inca, ponderea asupra furnizarii zaharului pe piata romaneasca.
Mai mult, ei au dat in judecata statul roman, pentru ca n-au fost respectate angajamentele facute cu fosta guvernare, de a beneficia de scutiri de taxe timp de zece ani.
Maharii zaharului
Scumpirea zaharului a fost anuntata inca din toamna anului trecut, atunci cand Brazilia, cel mai mare producator mondial in domeniu, a anuntat incheierea unor contracte de furnizare a zaharului pentru producerea etanolului (un soi de alcool) si folosirea acestuia ca si combustibil ecologic (biocombustibil).
Marii producatori de zahar au intuit inca de atunci un dezechilibru pe piata mondiala, resimtit recent la Bursa din New York. Astfel, de saptamana trecuta, a fost anuntata o crestere de la 9,04 la 12 centi pe livra de zahar, cu circa o treime mai mult.
Din acest motiv, furnizorii externi vor creste pretul la export, iar pe piata romaneasca se apreciaza o crestere substantiala a indulcitorului traditional. Din acest motiv, cei mai castigati sunt importatorii de zahar, pentru ca productia autohtona este la pamant.
Legea permisiva si lipsa unor masuri de protectie a condus la situatia in care mai putin de 20% din