Recunoscuta ca boala a saraciei, tuberculoza are o incidenta crescuta asupra organismelor tarate, a persoanelor care consuma alcool, tutun si care duc o viata dezorganizata. Deloc de neglijat este si stresul, care a devenit un factor favorizant al tuberculozei si a facut ca boala sa atinga orice patura sociala, nu numai persoanele defavorizate. La Braila, la sfirsitul anului trecut, erau inregistrate 470 de persoane care au contactat Bacilul Koch (agentul patogen al tuberculozei), dintre care 13 sint copii. In prezent, in Spitalul de Pneumoftiziologie sint internati 134 adulti si 25 copii, dar dupa cum ne-a informat dr. Lavinia Petre, directorul unitatii, o problema reala o reprezinta cazurile sociale.
"In spital exista doua categorii de cazuri sociale: bolnavii internati cu diagnosticul de tuberculoza si cei cu alte afectiuni. Pe cei bolnavi de tuberculoza ii tinem in spital cit trebuie, cel putin doua luni de zile, ceea ce, pentru un caz social, inseamna ca iese din iarna. In general, atunci cind avem un caz social si avem posibilitatea, noi il tinem in spital mai mult, uneori chiar 6 luni, pina la rezolvare. Aceasta, din dorinta de a fi convinsi ca bolnavii isi fac tratamentul si, in acelasi timp, ca le asiguram un pat curat, mincare calda, cu carne, oua, brinza etc. in fiecare zi". Tratata corespunzator, cu respectarea unui regim alimentar si de viata adecvat, tuberculoza poate fi invinsa, sustin medicii specialisti.
In ceea ce priveste cea de-a doua categorie de cazuri sociale gazduite de spitalul TBC, bolnavii cu pneumologii sau alte afectiuni decit tuberculoza stau in spital pe toata perioada rece a anului si, cind este posibil, chiar mai mult. Ei provin din lumea strazilor, a canalelor, a boschetarilor si si-au gasit dintotdeauna un adapost in Spitalul de Pneumoftiziologie, nu numai in acest an, cind ministrul sanatatii a recomandat unit