Evolutia descendenta a raportului euro/leu din piata valutara si-a lasat amprenta asupra preturilor futures de la Sibiu.
Scaderea euro este pusa de Mirabela Coos, de la Broker SA, pe seama "deciziilor BNR de a majora rata dobanzii la 8,5%, respectiv de a impune bancilor mentinerea rezervelor in valuta la 40%. Cu siguranta, in perioada urmatoare, ne putem astepta la o apreciere puternica a monedei nationale". Scaderea euro scoate astfel in evidenta eficienta operatiunilor de hedging valutar oferite de Bursa sibiana, instrument des utilizat pe pietele dezvoltate. "Exportatorii se confrunta, din nou, cu pierderi datorita aprecierii leului. Sa ne reamintim perioada octombrie - decembrie 2004, cand euro a inregistrat fluctuatii ample, datorate interventiilor BNR. Corelativ, evolutia cursului a adus pierderi si importatorilor care aveau o viziune prea rigida privind produsele derivate pe valute", atrage atentia Coos.
Primii interesati de protectia in fata aprecierii leului ar trebui sa fie exportatorii, evolutia actuala reducandu-le rentabilitatea afacerilor, cu atat mai mult cu cat unii analisti asteapta ca leul sa "persevereze". Daca exportatorii ar apela la hedgingul valutar, pierderile ar putea fi diminuate, daca nu chiar eliminate. Operatiunea de hedging ofera posibilitatea de "blocare a cursului" in schimbul imobilizarii unei sume reprezentand circa 10% din suma care ar trebui imobilizata pe piata valutara, explica brokerul clujean. Exportatorul va vinde contracte futures la pretul la care va factura si marfurile. In cazul in care cursul valutar inregistreaza scaderi masive, asa cum se intampla acum, el va fi protejat impotriva riscurilor pentru ca va inregistra un profit echivalent pe piata futures care va compensa pierderile din piata valutara".
In eventualitatea unei situatii inverse, cand leul ar scadea, importatorii ar trebui sa apeleze, la ran