Dr. Victor Filip, medic primar alergolog.
"Sezonul rece este cel mai periculos, in special pentru copii si pentru persoanele de peste 60 de ani"
- Sezonul clasic al alergiilor debuta, de obicei, primavara, cand milioane de oameni sufera de pe urma polenului raspandit in vazduh. In ultima vreme se vorbeste insa si de alergiile iernii, cel putin la fel de chinuitoare prin suferintele pe care le cauzeaza. Exista si o sensibilitate la frig?
- Iarna multi oameni cred ca aparitia brusca a petelor rosii pe epiderma la frigul intens este o reactie normala a organismului. Din pacate, lucrurile sunt mai complicate, de multe ori fiind vorba de o reactie alergica. Alergia la frig face parte din grupul de alergii fizicale, alaturi de alergia la razele soarelui (actinodermia), alergia la caldura, alergia la vant sau alergia la presiunea exercitata pe tegumente.
Alergia la frig se manifesta prin aparitia mai multor semne de tip alergic in organismul pacientului. Cel mai frecvent este eruptia petesiala (aparitia pe piele a unor pete rosii, mai mici sau mai mari, care uneori conflueaza). Acestea apar local sau generalizat, la nivelul tegumentelor, de obicei pe zonele expuse direct la frig: pe maini si pe fata, dar se pot extinde pe tot corpul. In 80% din cazuri, persoanelor alergice le apar pete si pe tegumentele picioarelor, cu toate ca poarta incaltaminte adecvata. Primul semn al reactiei alergice este inrosirea puternica a tegumentelor dezvelite ale mainii sau ale fetei (rosu spre violaceu), iar uneori apar si mici umflaturi, sub forma de noduli. De regula, zonele afectate sunt dureroase (durere putin profunda si oarecum neclara), iar tegumentele sunt reci. Boala este asociata cu dureri difuze si, uneori, cu prurit (mancarime). Acesta se manifesta ca o arsura superficiala, spre deosebire de urticarie, unde pruritul se resimte ca o arsura profunda.