Anul 2005 a fost un an foarte greu pentru firmele din industrie. Conform Buletinului Industrial nr. 1/2006 realizat de Grupul de Economie Aplicata (GEA), jumatate dintre acestea au inregistrat o scadere a profitului, fapt care arata imposibilitatea de a beneficia de cota unica de 16%. Reducerea profitului, ca reactie generala la cresterea preturilor la utilitati, a cifrei de afaceri, scaderea numarului de angajati in industrie in 2005, vor continua anul acesta.
Rezultatul este ca indicele de incredere industriala calculat de GEA pentru primul trimestru inregistreaza, pentru prima oara comparativ cu 2005, o valoare negativa, singurele sectoare unde se asteapta o evolutie pozitiva fiind industria mijloacelor de calcul si metalurgia.
In conditiile in care 2006 a inceput cu alte scumpiri la utilitati, preconizandu-se alte cresteri pe parcursul anului, si avand in vedere reactia majoritara a firmelor, de reducere a profitului, este explicabil ca acest factor poate actiona in sensul reducerii gradului de optimism al managerilor din industrie.
Ritmuri negative de crestere
Indicele GEA este astfel negativ (-6), pe o scala de la -100 la +100, si in scadere fata de trimestrul precedent. Un indice negativ, dar mai bun decat media generala, se inregistreaza in industria de masini si echipamente, prelucrarea cauciucului si industria de confectii.
"Asistam la o deteriorare a increderii industriale. Aceasta inseamna ca ritmul de crestere a productiei industriale va incetini si mai mult in primul trimestru 2006, putand chiar sa inregistram ritmuri negative. Conjuncturile nefavorabile si rezultatele sub asteptari din 2005 s-au acumulat si au redus increderea managerilor din industrie. Restructurarea din industrie nu s-a incheiat, ba chiar merge greu si cu urmari neplacute. Asteptarile privind profitul pe primul trimestru 2006 sunt majorita