Statele baltice si central europene care au aderat la Uniunea Europeana in mai 2004 au inregistrat anul trecut o evolutie macroeconomica pozitiva, in pofida unor factori externi si interni nefavorabili, se arata intr-un raport trimestrial al Bancii Mondiale.
Institutia a analizat parcursul a opt dintre cele zece tari care au devenit membre ale gruparii in urma cu doi ani - Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Lituania, Letonia si Estonia. "Cresterea se plaseaza in continuare la un nivel ridicat in cele opt state, in pofida preturilor petrolului si a tensiunilor politice interne generate de apropierea alegerilor. Progresul slab al consolidarii fiscale din cadrul statelor semnatare ale acordului de la Visegrad (Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia - n.r.) si inflatia din tarile baltice creeaza incertitudini legate de adoptarea euro", a declarat Thomas Laursen, economistul sef al Bancii Mondiale.
Potrivit raportului, rata somajului a cunoscut o scadere constanta in cadrul tuturor statelor analizate, ca urmare a cresterii economice accelerate.
In acelasi timp, efectele pozitive ale avansului exporturilor au fost contracarate de o crestere similara a importurilor, ceea ce a determinat mentinerea deficitului de cont curent la un nivel constant. In ceea ce priveste adoptarea monedei europene, Banca Mondiala nominalizeaza Slovenia si Slovacia ca fiind singurele state care vor reusi sa respecte programul stabilit anterior. Totodata, analistii considera ca sansele ca Polonia, Ungaria si Cehia sa adere la zona euro inainte de 2010 sunt minime.
Pentru cele opt state, Banca Mondiala prognozeaza o crestere a Produsului Intern Brut aferent acestui an cuprinsa intre 3,9% (in Ungaria) si 7,7% (in Letonia). Cele doua state se plaseaza si la polurile opuse ale clasamentului privind inflatia, cu 2% in Ungaria si 6% in Letonia.
Statele baltice si