Ar putea criza generata de cazul Frunda sa conduca la alegeri anticipate?
- Teoretic, orice ruptura in cadrul coalitiei de guvernare poate duce la pierderea majoritatii parlamentare, la caderea guvernului si apoi la alegeri anticipate. Tot astfel si iesirea Udmr din coalitie, de buna voie sau fortata de Pd, ar putea duce, in final, la un scrutin precipitat, mai ales ca opozitia si-a anuntat deja intentia de a depune o motiune de cenzura cu prilejul asumarii raspunderii de catre guvern pentru legile sanatatii. In practica insa, o astfel de evolutie nu poate fi sustinuta decat de o puternica vointa politica a majoritatii parlamentarilor. Or, aceasta vointa nu se manifesta deocamdata.
Cel mai putin interesati de alegeri anticipate sunt chiar membrii Udmr. Electoratul maghiar nu mai prezinta o unitate de monolit in jurul partidului unic al maghiarimii, ci este divizat intre sustinatorii Udmr si cei ai Uniunii Civice Maghiare. In aceste conditii, nimeni nu mai poate garanta formatiunii conduse de Marko Bela depasirea pragului de 5% din voturi si, in consecinta, intrarea in parlament.
Nici liberalii nu doresc alegeri anticipate. A demonstrat-o clar si net premierul Calin Popescu Tariceanu vara trecuta, cand s-a razgandit de la o zi la alta asupra demisiei. Pnl este confruntat in prezent cu probleme interne, cu contestari din interior ale presedintelui partidului, si cu procesul principalului sau finantator, Dinu Patriciu. O campanie electorala in acest moment ar fi dezastruoasa pentru ei, deoarece inregistreaza o scadere de popularitate, iar partenerul de Alianta, Pd, ar pretinde probabil renegocierea listelor electorale. Ca atare, Pnl a adoptat o pozitie concilianta in cadrul forului de conducere al coalitiei, Cnc.
Partidul Conservator, in ciuda opozitiei pe care a manifestat-o fata de statutul minoritatilor, este ultimul interesat de alegeri an