(Foto: )
Educatia romaneasca primeste in 2006, si are obligata sa consume, fonduri europene in valoare de 1,1 miliarde de euro. Ce va face cu acesti bani, cum vor fi ei cheltuiti in interesul Romaniei, a avut amabilitatea sa ne raspunda ministrul Educatiei, Mihai Hardau.
R& Am inteles ca este vorba despre o schimbare in strategia pe 2006 privind mai multe domenii, cum ar fi scolile de arte si meserii, revizuirea sistemului de evaluare, informatizarea scolilor din mediul rural s.a.m.d. As vrea sa incepem cu invatamantul rural. In ce va consta strategia privind acest domeniu?
M.H.& Legat de invatamantul rural, in primul rand, ar fi continuarea a ceea ce s-a inceput si a mers bine in anul 2005. Pe invatamantul rural au fost mai multe programe cu finantare externa, la care s-au obtinut rezultate palpabile, care au schimbat fata scolii romanesti la sat.
Ca exemplu ar fi dotarile cu echipamente in 2005 in valoare de 9,9 milioane euro, care este o suma rezonabila. Au fost dotate si cu mobilier o parte din aceste scoli. Anul trecut au mai fost investite inca 31 milioane euro in reabilitarea infrastructurii scolilor - si acest proiect continua.
Toate aceste proiecte au finantare externa, cu esalonare pe mai multi ani. Cu aceasta finantare vom continua lucrarile si in 2007. Pe langa acestea, noi avem in strategie ca obiectiv principal realizarea unei egalizari a sanselor intre sat si oras, pentru copiii respectivi.
In acest sens, am stabilit ca este absolut necesar la nivelul fiecarui judet sa realizam campusuri scolare.
Acesta ar fi un element care, sa spunem, nu a caracterizat anul 2005& campusurile scolare, care au ca tinta copiii pana la nivelul liceului, dar din mediul rural, si care, din motive obiective sau subiective, abandoneaz