Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, s-a intalnit cu reprezentantii Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) pentru a discuta pe marginea impactului pe care il va avea asupra pietei auto aderarea Romaniei la UE, informeaza un comunicat al Ministerului Finantelor Publice (MFP).
"Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Mediului sunt preocupate de impactul pe care aderarea la UE il va avea asupa pietei auto si iau in calcul posibilitatea luarii unor masuri privind protectia mediului si siguranta conducatorilor auto", a declarat Sebastian Vladescu.
Reprezentantii APIA si-au exprimat ingrijorarea cu privire la impactul asupra mediului inconjurator pe care il va avea cresterea importurilor de masini second-hand dupa intrarea Romaniei in UE.
"Dupa aderarea la UE, importurile de masini second-hand nu vor fi eliminate. Este nevoie insa de un set de reguli, asa cum s-a intamplat in unele state din fostul bloc comunist care au aderat recent la UE. Aceste state au reusit, prin elaborarea unor acte normative, sa protejeze mediul inconjurator si sa asigure siguranta conducatorilor auto", a spus ministrul Finantelor. Anul trecut, APIA a transmis Executivului o serie de propuneri pentru introducerea unor bariere fiscale care sa franeze importurile de autoturisme second-hand, dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.
Potrivit vicepresedintelui APIA, Nicolas Ianculescu, barierele fiscale ar putea fi introduse la trei niveluri - accize, taxa de inmatriculare si rovigneta. Barierele de natura fiscala ar putea fi aplicate la unul dintre aceste trei niveluri, cumulat la doua sau chiar la toate trei.
Astfel, accizele pentru masinile de ocazie ar putea fi majorate, ar putea fi perceputa o taxa suplimentara la prima inmatriculare sau rovigneta poate fi mai scumpa pentru anumite masini, la aceleasi cilindre, in fun