Se prefigureaza cel putin patru proiecte de lege pentru alegerea europarlamentarilor, iar datele propuse sunt atat 2006, cat si 2007. In plus, va fi nevoie, din nou, sa modificam Constitutia
Drumul catre Parlamentul European este unul incurcat si anevoios. In prezent insa nu avem o legislatie care sa stabileasca clar conditiile in care pot fi alesi viitorii europarlamentari. Iar cele cateva proiecte care s-au conturat pana acum propun modalitati diferite de organizare a acestor alegeri. Principalele divergente sunt legate de modul in care vor fi votati candidatii, de problema cetatenilor europeni rezidenti in tara noastra si de data organizarii scrutinului.
Prin tratatul de aderare, Romania se obliga sa organizeze alegeri pentru PE pana la 31 decembrie 2007. Exista insa voci care cer ca alegerile sa fie organizate pana la sfarsitul acestui an. Sunt insa si riscuri. In primul rand, nu pot fi alegeri daca nu avem certitudinea ca ne integram la 1 ianuarie 2007. Astfel ca nu putem organiza scrutinul respectiv inainte ca toate statele sa ratifice tratatul de aderare. Potrivit tratatului de aderare, Romania are dreptul sa isi trimita la PE 35 de parlamentari.
Ministerul Integrarii Europene are un proiect de lege pentru alegerea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European, iar deputatul Vasile Puscas si reprezentantul UDMR, Márton Árpád-Francis, au depus anul trecut in Parlament cate o propunere legislativa pe aceeasi tema. De asemenea, PD are conturat un proiect in acest sens, insa nu este finalizat. PNL sustine cam aceleasi lucruri ca si democratii si spera sa depuna in Parlament un proiect comun, din partea Aliantei.
Puterea vrea lista unica, la nivel national
Ministerul Integrarii Europene propune circumscriptie electorala unica si o lista la nivel national. "Reprezentantii Romaniei in PE se aleg pe baza de scruti