Parlamentul a adoptat saptamana trecuta pachetul de legi referitoare la piata ipotecara. E vorba despre legea privind bancile de credit ipotecar, legea privind obligatiunile ipotecare, legea privind securitizarea creantelor si modificarea legii privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare.
Reglementarea pietei ipotecare inseamna aparitia unor banci specializate, care se adapteaza mai usor cerintelor, clientilor, precum si noi modalitati de investitie pe piata bursiera. Insa pentru aplicarea acestora in plan practic trebuie emisa si legislatia secundara de catre BNR si CNVM.
Pachetul de legi privind piata ipotecara vizeaza atat imbunatatirea cadrului legal aplicabil pietei primare a creditului ipotecar, cat si crearea unui cadru legal adecvat refinantarii operatiunilor de creditare ipotecara si a operatiunilor comerciale in general.
Ipoteca pentru constructiile viitoare
Prin modificarile aduse Legii nr. 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare, se introduce notiunea de ipoteca pentru bunuri imobile viitoare. Aceasta nu poate fi insa opozabila tertilor din cauza deficientelor sistemului de publicitate imobiliara din Romania, care este conceput doar pentru bunurile existente, nu si pentru cele viitoare.
De aceea se impune si modificarea Legii nr. 7/ 1996 privind cadastrul si publicitatea imobiliara. Alte modificari vizeaza extinderea ariei de aplicare a acesteia prin eliminarea restrictiilor care vizeaza tipul de investitie imobiliara, beneficiarii, modalitatile de dobandire, modalitatea de disponibilizare a finantarii.
Clarificarea unor aspecte care au dat nastere la interpretari deformate reprezinta un alt motiv pentru care s-au adus modificari Legii nr. 190/1999. Pe durata aplicarii acesteia, au existat interpretari diferite cu privire la aria de aplicabilitate si la mod