Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România şi Comunitatea Evreilor din Bucureşti au sărbătorit ieri, la Templul Coral, "Hamisa Asar Bisvat" 5766 sau Anul Nou al Pomilor. Printre Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România şi Comunitatea Evreilor din Bucureşti au sărbătorit ieri, la Templul Coral, "Hamisa Asar Bisvat" 5766 sau Anul Nou al Pomilor. Printre personalităţile prezente s-a numărat şi dr. Rodica Radian, ambasadoarea Israelului la Bucureşti.
Migdalul, ghiocelul evreiesc Încă de dimineaţă, evreii din toate colţurile Capitalei au sosit, cu mic, cu mare, la Templu, având inimile pline de bucurie şi speranţă. La această sărbătoare, ei obişnuiesc să mănânce smochine, curmale, stafide, caise, rodii, nuci. Locul de onoare printre aceste fructe îl ocupă roşcova, care creşte din abundenţă în Israel. Printre copacii cu o semnificaţie deosebită pentru evrei este migdalul, similar ghiocelului românesc. El este primul copac care înfloreşte şi anunţă începutul primăverii. În această zi de sărbătoare, copiii evrei din Israel plantează câte un pom. Marele Rabin Menahem Hacohen a binecuvântat pentru început fructele, după care corurile de copii "Talmud Tora", împreună cu cel al grădiniţei Lauder, dirijate de Bogdan Lifsin, au interpretat cântece religioase. A urmat apoi predica Marelui Rabin: "Avem un an nou al oamenilor şi un an nou al pomilor. Există o legendă Talmudică în care se spune că atunci când pomii au văzut că numai oamenii au un an nou al lor s-au dus disciplinaţi la Dumnezeu şi i-au spus:
Doamne! în Tora scrie că omul e la fel ca un pom. Dacă e aşa, ei de ce au an nou şi noi nu avem?
Dumnezeu s-a gândit, apoi a răspuns pomilor:
Bine! Aveţi dreptate! Trebuie să aveţi şi voi un an nou
şi, din dragoste pentru pomi, Dumnezeu a făcut pentru ei un an nou. E bine să ştiţi că între pomi şi soarta poporului evreu există o legătură put