RISCURI Renuntarea la fumat este un lucru dificil. Sevrajul nicotinic, acomodarea cu un nou stil de viata, invatarea unor noi comportamente le provoaca teama celor care vor sa abandoneze tigara. Una dintre cele mai importante retineri, pe care o au mai ales femeile, este teama de a se ingrasa.
Din pacate, un sondaj publicat in Washington Post releva ca 4 din 10 fumatori nu doresc sa renunte la tutun daca acest lucru presupune o crestere in greutate mai mare de 2 kg. Este oare intemeiata aceasta judecata? Dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului de consiliere pentru renuntarea la fumat din cadrul Institutului de Pneumologie "M. Nasta", spune ca, "in definitiv, a fuma un pachet de tigari pe zi este echivalent, pentru sanatatea organismului, cu a avea 50 de kilograme in plus fata de greutatea noastra". Ea spune ca exista mai multe motive pentru care unii fumatori castiga in greutate dupa ce renunta la tigari.
Substitute placute
In locul tigarii, fostii fumatori recurg la unele substitute placute, la indemana. Micile gustari "afective" - o tableta de ciocolata, o bomboana, "crontanele", un suc - sunt foarte usor accesibile. Riscurile... le cunoastem. 80% dintre persoanele care se lasa de fumat castiga in greutate intre 2 si 4 kg pe o perioada de 2 pana la 6 ani. Dezavantajate sunt in special femeile, care se ingrasa cu aproximativ 3,8 kg, in timp ce barbatii - numai cu 2,8 kg.
"In general, fenomenul se explica prin cresterea cantitatii de hrana (apetitul crescut este responsabil pentru aproximativ doua treimi din greutatea castigata) si scaderea consumului de energie (datorita schimbarii de metabolism generate de renuntarea la fumat). In plus, gradul in care o persoana se ingrasa dupa ce renunta la fumat este influentat si de factori genetici, mai putin cercetati deocamdata", precizeaza dr. Magdalena Ciobanu. Un alt motiv pentru care u