Reprezentantii oamenilor de afaceri din Romania apreciaza ca o eventuala majorare cu 7% a pretului gazelor naturale furnizate consumatorilor captivi, populatia si institutiile publice, in al doilea trimestru, nu este justificata si este rezultatul unor "negocieri devastatoare" cu Uniunea Europeana. "Constatam cat de devastatoare a fost negocierea secreta cu UE a acordurilor in domeniul energetic si cat de daunatoare in general a fost secretomania care a inconjurat permanent aceste negocieri", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
"Nu inteleg de ce nu s-a publicat ce s-a negociat. Acum, romanii trebuie sa stie ce si cum s-a negociat. Cum poti sa-mi spui sa avem aceleasi preturi la resursele proprii cu cele din import?", ne-a spus Cristian Parvan, secretar general al AOAR. Acesta a adaugat ca, in opinia oamenilor de afaceri, sintagma "pret international" pentru gazele naturale nu este justificata. "Ce este aia - pret international? In spatele acestor negocieri se ascund incompetenta si escrocheria. Si de aceea, noi platim ca prostii. Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) ne «apara de ne rupe». Autoritatea ar trebui sa fie un caine de paza, dar nu e asa", a mai spus Parvan.
Efecte negative asupra balantei comerciale
Oamenii de afaceri considera ca aceasta masura va avea efecte negative asupra balantei comerciale, care va fi imposibil de echilibrat, dar si asupra activitatii economice. "AOAR isi exprima revolta fata de felul in care autoritatile, trecute si prezente, trateaza mediul de afaceri. Acesta este obligat sa gaseasca solutii si finantari pentru reducerea consumurilor energetice, in lipsa oricaror politici consistente sustinute de autoritatile competente, in domeniul modernizarilor tehnologice si de mentinere a competitivitatii companiilor romanesti",