SANATATEA ADULTULUI Rau e cand ghetusul trimite oamenii la ortopedie, caci una-doua talpa piciorului o ia razna pe gheata, omul cade si s-a cadorisit cu ditamai fractura.
Una peste alta, ortopedia moderna a adus in prim-plan operatiile, cele care scurteaza semnificativ timpul de imobilizare, asa ca prin chirurgia ortopedica omul poate pune mai repede piciorul in pamant la inceput, ajutandu-se cu carje sau un cadru metalic, apoi cu un baston si pana la urma, cu recuperare, fractura ajunge un vis urat, dar uitat. Ghipsul si statul in pat au intrat intr-o zona demodata si cunoscuta imagine a sectiilor de ortopedie cu praful de ghips plutind in aer a cam disparut. Dar uneori se intampla ca fracturile sa ajunga si la complicatii.
Vindecarea
Explica aceste complicatii nedorite doctor Rodica Marinescu, ortoped important din sectia de ortopedie a Spitalului Colentina, membra a Societatii Americane de Artroscopie. Vindecarea unei fracturi inseamna ca cele doua fragmente rezultate in urma ruperii osului se "sudeaza", se reface continuitatea osului la nivelul focarului fracturii, depunandu-se structura osoasa noua denumita calus. Fracturile in preajma unei articulatii se vindeca mai greu, caci pot implica si cartilajul articulatiei, cea care da mobilitate. O complicatie a fracturilor se numeste pseudoartroza. Cat de mult s-ar pastra piesele metalice montate in osul rupt, continuitatea fragmentelor de os la nivelul fracturii nu se mai reface. Intre fragmentele osoase se interpune un tesut fibros si nu os. Adica acel calus. Asa ca in mod anormal intre fragmentele oaselor in zona rupturii apare o mobilitate nefireasca, ce este atat de mare, incat se aseamana cu o articulatie ivita tam-nesam la mijloc de os.
Pseudoartroza
De ce apare aceasta pseudoartroza ca o complicatie a fracturii. Aceasta complicatie apare de obicei la cei avand o stare