2.373 de persoane si mai mult de 6.000 de posturi telefonice au fost ascultate, in Romania, in 2005, fiind vorba, in cea mai mare parte, despre cetateni straini. Dezvaluirea a fost facuta de presedintele Traian Basescu, dupa sedinta de ieri a CSAT: "Observ in ultima perioada o intrecere socialista in a declara, la orice colt si peste tot, ca suntem ascultati. Va dau cifra oficiala: 2.373 de persoane si 6.370 de posturi telefonice. Cand o persoana a fost desemnata a fi ascultata, s-au pus sub observatie toate posturile telefonice pe care le aveau. Unii au trei mobile, altii au sapte, altii au unul. Daca ne uitam la intrecerea socialista in care ne declaram ascultati, ai impresia ca suntem vreo 20 de milioane de ascultati si inseamna ca ne asculta ailalti 2 milioane". Basescu le-a transmis celor care se simt vizati sa iasa "din aceasta psihoza", pentru ca statul roman este departe de a fi unul politienesc. "Stiu ca ne place sa mergem la televizor, sa spunem «pe mine ma asculta», «ba si pe mine». Dragii mei, nu suntem atatia infractori cati declaram ca suntem in Romania, pentru ca, de regula, se pun sub ascultare persoanele care pot afecta siguranta nationala. Nu va ganditi ca cineva e curios sa afle, prin telefon, cu cine va intalniti, cazuri de adulter sau mai stiu eu ce".
Basescu a precizat ca toate mandatele de interceptare au fost emise de judecatori si ca ele vizau, in proportie de 80 la suta, cetateni straini, dintre care unii au si fost expulzati, fara sa se mai organize flagranturi.
Hotararile CSAT din 2002 si 2004 raman secrete
Traian Basescu a mai spus ca s-a opus cererii premierului de desecretizare a celor doua hotarari ale CSAT din 2002 si 2004, care extindeau competentele SRI in privinta interceptarilor telefonice si prin care procurorii puteau emite mandate pentru ascultarea telefoanelor. "Nu trebuie creat precedentul desecretizari