Expertii saluta apelul Europei privind crearea unei zone de comert liber in Balcani, insa multi croati vad in aceasta propunere renasterea spectrului fostei Iugoslavii. Un comentariu publicat de Drago Hedl pentru Reteaua Balcanica de Investigatii Media (www.birn.eu.com)
Comisarul pentru extindere a Uniunii Europene, Ollie Rehn si presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Baroso intentioneaza sa viziteze Croatia pe 15 si 16 februarie pentru a spori presiunile asupra Zagrebului pentru a se alatura astfel unei zone de comert liber in Balcanii de vest.
Comisia Europeana doreste ajungerea la un acord in privinta acestei zone care ar include Croatia, Serbia si Muntenegru, Bosnia si Hertegovina, Macedonia si Albania, acord ce ar urma sa fie semnat in prima jumatate a anului, pentru a intra ulterior in vigoare in 2007.
Planul nu este primit cu bucurie de catre croati, majoritatea dintre acestia vazandu-se in viitor in Europa si nu in Balcani. Se estimeaza ca totusi premierul Ivo Sanader va ajunge la un compromis pe marginea acestui proiect, in schimbul sustinerii de care se bucura Croatia pe parcursul negocierilor de aderare la Uniunea Europeana.
Croatii resping ideea unei zone de comert liber in primul rand pentru ca o considera o incercare de resuscitare a fostului stat iugoslav, de care Croatia s-a separat in 1991 in urma unui razboi scurt, dar singeros.
Faptul ca alcatuirea geografica a zonei de comert liber este aproape aceeasi cu cea a fostei Iugoslavii (mai putin Slovenia dar cu Albania in plus) a alimentat temerile cum ca ceea ce se ascunde in spatele ideei este o agenda politica ce are drept obiectiv reinfiintarea Iugoslaviei formata in urma primului razboi mondial.
Consiliul Ministerial al UE a aprobat acest plan in cadrul unei sedinte din 2 februarie a.c. Totusi, Uniunea Europeana va lua o dec